Att vara ett med elementen

Naturen

Naturen - Fjall_JamtlandVår jord består av natur och vatten. Naturen är vårt naturliga vistelserum, därför läker vi och mår så bra när vi vistas i naturen. Naturen är otroligt viktig för oss, oavsett om vi bor i stan eller på landet.

Det sägs att vi kan uppfatta flest nyanser av färgen grönt och att de organiska formerna som finns i naturen är sådant som stimulerar våra sinnen. Dofter och skogens ljud har lugnande effekter och både läker och stärker oss.

Att bara gå ut och lägga sig under några granar eller sätta sig på en stubbe är läkande nog. Ibland är det precis vad man klarar av, då är det man ska göra.

Ibland kanske man har lite mer energi, att susa fram mellan träden så som moder jord har skapat oss, gör oss starkare—både kroppsligt och mentalt.

Känslan

Känslan - Mossa_Wendelsberg Hur mår du? Hur lever du ditt liv? Lever du i din dröm eller känner du dig vilsen och vet varken ut eller in. Ibland rullar livet på och man hinner eller kan inte reflektera över det så mycket. Men så ibland måste man, blir tvingad, eller bara inser att man måste stanna upp.

Hur ofta känner du efter hur din kropp mår? Hur du andas ? Hur du går? Hur känns det när fötterna landar mot marken? Lever du i nuet, njuter av dagen och tar tillfället i akt?

Har du provat gå barfota på mossa eller på en upptrampad stig? Klättrat på ett omkullfallet träd, gått så nära vattenlinjen som det går längs havet eller bara stannat till vid en bäck i skogen och bara lyssnat?

I dagens, många gånger stressiga, samhälle behöver vi stanna upp, tänka efter och reflektera, detta lugnar både kropp, själ och hjärna.

Rörelse

Vatten_Jamtland - rörelseVi människor är gjorda för rörelse. Föra att gå, springa, hoppa, klättra, simma, bygga lyfta m.m. Naturligt. Idag kallas det oftast för att TRÄNA.

Dessutom är vi gjorda för att röra oss i naturen. På ett underlag som är mjukt, ojämnt och oregelbundet.

Idag sitter vi mer stilla än någonsin och är mer inne än ute och rör oss oftast på platt och hårt underlag, såsom asfalt och golv. Alla dessa faktorer påverkar vårt rörelsemönster.

Vårt sätt att röra oss idag handlar ofta om att vi ska prestera något, att vi ska jaga något, som att bli snabbare, starkare, smalare. Vi köper kläder och utrustning som ska hjälpa och fixa oss, så att vi blir starkare, rakare, smalare och snabbare. Vi behöver hitta tillbaka till mer naturlig rörelse för att kunna läka kroppen på djupet.

Kroppen

Kroppen - Stenrose_JamtlandVår kropp är den enda vi har! Det gäller att vi tar hand om den väl. Vi har en kropp som vill och behöver vara i rörelse på ett naturligt sätt, för att kunna fungera optimalt.

Kroppen skickar ständigt ut signaler till oss i form av smärtor och krämpor av olika slag om den inte mår bra. Det gäller att vi lyssnar på den.

En naturlig kropp, som rör sig på ett naturligt sätt, där hela kroppen får jobba i ett samspel med allt ifrån muskler, senor, leder, hjärta och hjärna då läker vi och bygger upp oss vid varje steg vi tar istället för att vi bryter ner oss.

Men detta kräver att vi låter våra fötter få det utrymme och underlag som gör att de kan arbeta naturligt samt att våra kroppar i helhet får det utrymme och den omsorg som den behöver för att kunna fungera naturligt.

Maria Welin - Be By Nature

Maria Welin

Rörelsecoach
Jag inspirerar och hjälper människor att få tillbaka ett natruligt rörelsemönster, naturlig hållning och ett naturligt gå- och löpsteg.